Vše ze života morčat


Proč zrovna mořské prasátko?

12.02.2009 08:17

PROČ ZROVNA MOŘSKÉ PRASÁTKO?

Tyto stránky vznikly z mého momentálního popudu. Doma máme dvě morčecí slečny, které se staly privilegovanými členy naší domácnosti a jakožto takové musí přece dostat tu nejlepší péči:). O morčatech toho bylo napsáno už spousta, v knihách, na internetu a bůh ví kde ještě, avšak informace se různí. Proto jsem se rozhodla založit tento web, který by měl přinášet informace z morčecího života a to jak všeobecné, tak i ty ze života našich morčat.

Výběr jména stránek byl jednoduchý, mořské prasátko byla logická volba, vždyť je to přeci jedno z původních pojmenování domácích morčat. A jak se tedy stalo, že se z morčete divokého stalo morče domácí? Inu, jak už to tak bývá domestikace zvířat začíná téměř vždy v případech, kdy je zvíře nějak užitečné člověku. U morčat to bylo právě tak. Morčata pochází ze Střední a Jižní Ameriky. K jejich domestikaci (tedy přechodu z morčete divokého na morče domácí) začalo docházet již před 10 000 lety př.n.l.. Morčata se jako jiná zvířata stěhovala stále blíže k lidem (jejich hlavním důvodem byly zbytky jídla u lidských sídel), a tak začali i lidé postupně morčata využívat. Některé kmeny a národy používaly morčata především jako zdroj potravy a spestření jídelníčku, některé je využívaly i jako oběti pro bohy. Morčata se, ale díky své milé povaze stala domácím mazlíčkem dětí.

Jak se tedy dostala první morčata do Evropy? První morčata byla přivezena do Evropy španělskými mořeplavci již v roce 1540. A díky představě, že Kolumbus objevil Indii, se těmto kvikajícím zvířátkům začalo říkat indický králík či prasátko, v některých zemích dostala morčata označení mořské prasátko, což vypovídalo o jejich původu za "velkou louží". Morče se stalo postupně domácím mazlíčkem dětí v mnoha zemích. Nejdříve se objevila v zemích jako je Španělsko či Nizozemí, v 19. století se však začala morčata rozšiřovat i do jiných zemí, především do Anglie, Francie či Německa. Díky rychlému rozmnožování, ochočování a nenáročné péči se morčata rychle stávala domácím mazlíčkem po celé Evropě. No a teď v 21. století se stala morčata domácím mazlíčkem i v naší domácnosti, díky čemuž vznikly tyto stránky. Doufám, že se Vám stránky budou líbit a poslouží Vám jako zdroj informací, zábavy a dalšího rozmazlování Vašich morčátek (Atlantis).


Označení morčete v některých zemích:

 

Anglie - Guinea pig

Německo - Meerschweinchen

Francie - cochon d'Inde, cobage

Itálie - porcellino, porcellino d'India

Španělsko - conejillo de Indias

- dnes se v mnoha zemích začíná morče označovat cavia, dle jeho odborného názvu.

—————

Zpět